Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

Door Cornelis

Top 10 problemen veroorzaakt door snurken en slaapapneu

Top 10 problemen veroorzaakt door snurken en slaapapneu

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat snurken en slaapapneu een bijzonder negatief effect hebben op de gezondheid. Het zorgt ervoor dat je minder goed presteert op je werk, maar je overall gezondheid gaat er op den duur ook onder lijden.

De meeste mensen negeren het snurkprobleem dat ze hebben, waardoor er geen diagnose wordt gesteld en er dus ook geen behandeling volgt. Als je snurkt, dan is het misschien toch goed om er wat aan te doen - oplossingen werken snel en hoeven niet duur te zijn. Hierover meer in een volgende blog.

Vandaag willen we het met je hebben over 10 (lichamelijke) problemen die kunnen worden veroorzaakt door snurken en slaapapneu.

  1. Hoge bloeddruk

Patiënten die last hebben van slaapapneu hebben een hogere kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Het zuurstofgehalte in het bloed verlaagt aanzienlijk wanneer slaapapneu optreedt en dat leidt automatisch tot een hoge bloeddruk omdat het hart probeert het tekort aan zuurstof te compenseren door harder te pompen. Hoe erger de slaapapneu, hoe groter de kans dat de patiënt hypertensie ontwikkelt.

  1. Beroertes en Hartaanvallen

De hoge bloeddruk vergroot tevens de kans op het ontwikkelen van verdere hartproblemen, zoals beroertes en hartaanvallen. Het kan zelfs leiden tot een plotse dood door hartfalen. Slaapapneu kan ook leiden tot andere hartproblemen, waaronder hartritmestoornissen.

  1. Kanker

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die snurken en meer dan 9 uur per nacht slapen een twee keer zo grote kans hebben om darmkanker te ontwikkelen dan snurkers die 7 uur slapen. Het onderzoek toont tevens aan dat er een verband bestaat tussen langdurig slapen en het ontwikkelen van dikkedarmkanker, vooral bij mensen met overgewicht of mensen die snurken of slaapapneu hebben. Dat komt omdat mensen die slaapapneu hebben hevig snurken en dieper slapen. Dat betekent dat hun slaap vaak onderbroken wordt hetgeen weer leidt tot vermoeidheid.

  1. Diabetes

Het is reeds een aantal jaar duidelijk dat hevig snurken en slaapapneu de kans op diabetes tot wel 9 keer vergroot. Het oplossen van snurkproblemen en daarmee het verbeteren van de slaap kan de bloedsuikerspiegel verlagen, wat logischerwijs gunstig is voor diabetici.

  1. Ziekte van Alzheimer

Slaapapneu zorgt ervoor dat je steeds wakker wordt en dus niet goed in een diepe slaap kunt komen. Helaas komt slaapapneu vaker voor naarmate we ouder worden. Nu werpt een nieuw kleinschalig onderzoek de mogelijkheid op dat slaapapneu op de een of andere manier de ziekte van Alzheimer veroorzaakt of juist veroorzaakt wordt door de ziekte van Alzheimer. Het is nog te vroeg om te zeggen of er daadwerkelijk een verband is tussen de twee aandoeningen. Toch ontdekten wetenschappers dat ouderen met tekenen van verstoorde ademhaling tijdens de slaap veel meer kans hadden om de belangrijkste indicatoren te hebben voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Daarmee wordt het verband tussen slaap, ouder worden en geheugen onderstreept.

  1. Chronische Hoofdpijn

Een onderzoek heeft aangetoond dat mensen die chronische hoofdpijn hebben hoogstwaarschijnlijk ook snurken. Chronische dagelijkse hoofdpijn wordt gedefinieerd als het hebben zeer langdurige hoofdpijn - meer dan 15 keer per maand. Het is een pijnlijke aandoening die je belet om je dagelijkse taken goed uit te kunnen voeren en die moeilijk te behandelen kan zijn.

Onderzoekers van het Amerikaanse ‘National Institute on Aging’, denken dat ze nieuw inzicht hebben in deze aandoening. Het is echter nog niet duidelijk of hoofdpijn leidt tot snurken, of dat snurken leidt tot hoofdpijn. Als dit laatste het geval blijkt te zijn, kan genezen van het snurken - wat heel goed mogelijk is - ook de hoofdpijn genezen.

  1. Vermoeidheid, Prikkelbaarheid & Gedragsproblemen

Mensen die zwaar snurken en een verstoord slaappatroon hebben kunnen de hele dag vermoeidheid ervaren en dat kan leiden tot emotionele problemen zoals prikkelbaarheid. Het kan ook leiden tot concentratieproblemen. Sommige mensen kunnen zelfs in slaap vallen tijdens het werken - of zelfs tijdens het rijden. Kinderen die ernstig snurken hebben mogelijk ook slechte prestaties op school. Hun algemene ontwikkeling kan worden verstoord en het kan ook leiden tot gedragsproblemen.

  1. Gevaarlijke situaties

Als iemand niet voldoende slaapt, dan zal het lichaam op een gegeven moment aandringen op slaap. Wanneer men extreem vermoeid is kan dat zelfs leiden tot het in slaap vallen tijdens het rijden of het bedienen van machines. Mensen die lijden aan slaapapneu en geen behandeling krijgen, hebben zelfs 15 keer meer kans om een auto-ongeluk te krijgen.

  1. Relatieproblemen

Hevig snurken kan meer doen dan alleen de slaap verstoren van je partner. Het is algemeen bekend dat relatieproblemen kunnen ontstaan door luid snurken en dat stellen ervoor kiezen om apart te slapen. Snurken is de op twee na grootste oorzaak van echtscheidingen. Het kan tevens zorgen voor prikkelbaarheid en stemmingswisselingen - dit heeft zowel thuis als op het werk een nadelig effect.

  1. Astma

Astma, en met name kinderastma, kan leiden tot slaapapneu hoewel men nog niet precies weet waarom dit is. Enkele studies suggeren in ieder geval dat mensen met astma een verhoogde kans hebben op slaapapneu en dat hevig snurken astma verergert. Zo blijkt tevens dat elke 5 jaar dat de astma voortduurt, de kans op het ontwikkelen van OSAS (slaapapneu) met 12% vergroot wordt.

Reden genoeg dus om snurkproblemen aan te pakken! Wacht niet langer en zoek een passende behandeling. Een snurkbeugel werkt vanaf het eerste gebruik. Zo kan je meteen genieten van een betere nachtrust en voorkom je de ontwikkeling van lichamelijke problemen. Kijk wat sleepPro voor jou kan betekenen. Hulp nodig bij de aanschaf van het juiste product? Wij staan klaar om je te adviseren.

 

Laat een reactie achter

Comment form - Text

* Verplichte velden
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking