Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

Waarom door je neus ademen? De 11 belangrijkste redenen!

Steeds vaker zie je kinderen en volwassenen die constant met hun mond open ademen. Dit is niet alleen minder charmant, maar ook ongezond. Veel kinderen met keel-, neus- of oorproblemen ademen vaak door hun mond. Deze problemen kunnen zelfs veroorzaakt worden door mondademhaling. Hieronder lees je alle redenen waarom je altijd door je neus zou moeten ademen.

waarom_door_je_neus_ademen.jpg

Wat gebeurt er als je door je mond ademt?

 1. Bij mondademhaling adem je meestal hoog in de borst, wat het sympathische zenuwstelsel activeert. Dit wordt ook wel het gaspedaal van het zenuwstelsel genoemd en zorgt voor een constante staat van stress.
 2. De neus werkt als een filter en zorgt ervoor dat de buitenlucht op de juiste vochtigheid en temperatuur wordt gebracht en wordt gereinigd van kleine stofdeeltjes. Mondademhaling voorkomt deze filtering, waardoor de longen zwaarder belast worden.
 3. De neus biedt weerstand tijdens het ademen, wat de ademhalingsspieren traint. Bij mondademhaling werken deze spieren minder, wat kan leiden tot een ingezakte houding en hangende schouders.
 4. Door de neus te gebruiken, wordt slijm naar achteren gezogen en afgevoerd. Bij mondademhaling hoopt dit slijm zich op, waardoor bacteriën kunnen groeien en het neusslijmvlies opzwelt. Dit kan chronische verkoudheden veroorzaken.
 5. Mondademhaling droogt de mond uit, wat de zuurgraad verhoogt en tanderosie, tandbederf en een slechte adem kan veroorzaken.
 6. Uitdroging door mondademhaling vermindert de functie van de keelamandelen, waardoor ze een broedplaats voor bacteriën worden en kunnen ontsteken. Dit kan leiden tot verwijdering van de amandelen, een pijnlijke ingreep bij volwassenen.
 7. Normaal slik je ongeveer 150 keer per uur, wat de buis van Eustachius opent en vocht uit het oor laat ontsnappen. Minder slikken door een droge mond kan leiden tot vochtophoping in de oren en oorontstekingen, waarvoor soms trommelvliesbuisjes nodig zijn.
 8. Bij neusademhaling ligt de tong achter de boventanden tegen het gehemelte, wat de bovenkaak goed ontwikkelt en de tanden netjes in een rij houdt. Mondademhaling voorkomt dit, wat kan leiden tot een smalle bovenkaak en scheve tanden, vaak resulterend in beugelbehandelingen.
 9. De tong helpt bij het reinigen van het gebit. Mondademers krijgen meer plakvorming op hun tanden, wat de kans op tandbederf verhoogt en kan leiden tot kleine witte vlekjes in het tandglazuur.
 10. Een smalle en onregelmatige bovenkaak door mondademhaling kan het neustussenschot scheef laten groeien, wat een verminderde neuspassage veroorzaakt. Soms is hiervoor een operatieve correctie nodig.
 11. Door de verkeerde tongpositie kan slissen ontstaan.

neus_ademen.jpg

Hoe kun je de ademhaling door je neus verbeteren?

Als je wilt werken aan het verbeteren van je neusademhaling, overweeg dan eens neusspreiders. Deze kleine apparaten kunnen de luchtstroom door je neus vergemakkelijken door de neuspassages te openen. Neusspreiders worden 's nachts gedragen en helpen bij het voorkomen van verstoppingen die kunnen leiden tot mondademhaling en snurken. Overweeg deze handige hulpmiddelen voor een betere ademing tijdens het slapen en gedurende de dag. Neusspreider kunnen hier voor een praktische oplossing bieden.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking