Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

Snurkers hebben veel meer kans op alzheimer en dementie. FEIT

09-04-2024
Mensen die snurken lopen een veel groter risico om later in hun leven dementie te ontwikkelen, aldus onderzoekers, en dit wordt beschouwd als een belangrijke medische doorbraak. Het wordt als zo belangrijk gezien dat het breed uitgemeten is in de belangrijkste pers, in sommige gevallen zelfs op de voorpagina.

Snurken meer kans p alzheimer en dementie

Wetenschap ondekt

Wetenschappers van de universiteit van Harvard hebben ontdekt dat aandoeningen zoals snurken en slaapapneu die de slaap verstoren, verband houden met een grotere cognitieve achteruitgang. Het is bewezen dat ademhalingsstoornissen die de slaap verstoren, leiden tot geheugenverlies en een verminderde aandachtsspanne.

Recente cijfers van de Alzheimer's Association schatten dat obstructieve slaapapneu (OSA) voorkomt bij naar schatting 3 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen.

Onderzoeksauteur Dr. Susan Redline van de Harvard University zei: 'Gezien het ontbreken van een bekende effectieve behandeling voor de ziekte van Alzheimer, ondersteunen onze resultaten het potentieel voor screening en behandeling van slaapstoornissen als onderdeel van een strategie om het risico op dementie te verminderen.'

De onderzoekers van Harvard University analyseerden 1.752 mensen met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar en de deelnemers aan het onderzoek deden mee aan een slaaponderzoek, vulden een slaapvragenlijst in en lieten hun mentale functie beoordelen.

Zogenaamde slaapgestoorde ademhaling werd gedefinieerd als meer dan 15 gestopte of oppervlakkige ademhalingen per uur, evenals luid snurken en deelnemers kregen de diagnose slaapapneu als ze meer dan vijf gestopte of oppervlakkige ademhalingen per uur hadden, zoals evenals zelfrapporterende slaperigheid.

Mensen werden ook geïdentificeerd als mensen met een risico op de ziekte van Alzheimer als ze een bepaalde variatie van een gen droegen dat bekend staat als APOE (Apolipoproteïne E), dat cholesterol draagt ​​en herstel van hersenletsel bij gezonde mensen ondersteunt. Eerdere studies hebben al aangetoond dat een vijfde van de bevolking die drager is van de genetische variatie van APOE een verhoogd risico heeft op de ziekte van Alzheimer.

De slaapkwaliteit van voldoende kwaliteit verslechtert wereldwijd en dit verhoogt het risico op zowel de ziekte van Alzheimer als dementie in latere jaren. Het Center for Disease Control and Prevention zegt bijvoorbeeld dat meer dan een derde van de Amerikaanse volwassenen regelmatig niet genoeg slaap krijgt.

"Dit is duidelijk niet goed voor de gezondheid van de hersenen of de algehele gezondheid", zegt Dean M. Hartley, PhD, Alzheimer's Association Director of Science Initiatives. "Slaapstoornissen in de ademhaling zijn in veel gevallen te behandelen. Door vroege diagnose en effectieve behandeling van deze slaapstoornissen is er het potentieel om de cognitie te verbeteren en mogelijk het risico op dementie te verminderen."

Vroegtijdige behandeling ter voorkoming van snurken of enige andere ernstigere vorm van slaapstoornissen in de ademhaling wordt geadviseerd door alle relevante medische en professionele instanties die betrokken zijn bij de genoemde onderzoeksprogramma's. Het bewijs was dat behandeling het risico aanzienlijk vermindert.

Doe er iets aan

De meeste mensen weten niet of ze snurken of naar lucht happen vanwege de verstoorde slaap die wordt veroorzaakt door OSA, tenzij hun partners het hebben opgemerkt, wat in de meeste gevallen het geval is. Als u twijfelt, neem dan contact op met uw arts of een ziekenhuisslaapcentrum voor testen en verder advies.

Kritieke gevallen van OSA zouden waarschijnlijk CPAP moeten gebruiken, maar medisch goedgekeurde snurkbeugels hebben in tests aangetoond dat ze zeer succesvol zijn in het voorkomen van zowel snurken als lichte tot matige gevallen van slaapapneu.

Deze zijn eenvoudig te verkrijgen en comfortabel om te dragen, vooral als het op maat gemaakte versies zijn, en ze zijn zonder recept verkrijgbaar tegen zeer betaalbare prijzen. Miljoenen mensen wereldwijd gebruiken ze al om snurken te voorkomen en de noodzaak om ze te gebruiken is nu nog belangrijker op basis van deze nieuwe informatie.

John Redfern

Bronnen:
Alzheimer's Association Persbericht
American Thoracic Society Persbericht

Blog producten

Bekijk alle oplossingen
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking