Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

Snurken tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen krijgen te maken met snurken. Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, een verstopte neus, vochtophoping en toegenomen lichaamsgewicht. In sommige gevallen wijst snurken tijdens de zwangerschap op obstructieve slaapapneu (OSA), een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap tijdelijk stopt.

Uit onderzoek blijkt dat tot wel 53% van de zwangere vrouwen minstens drie nachten per week snurkt. Het is daarom belangrijk om meer te weten over de oorzaken, mogelijke risico’s en manieren om snurken tijdens de zwangerschap te verminderen.

Oorzaken van plotseling snurken tijdens de zwangerschap

Wanneer snurken plotseling optreedt tijdens de zwangerschap, komt dat meestal door lichamelijke veranderingen die de bovenste luchtwegen vernauwen.

Hormonale veranderingen en verstopte neus

Tijdens de zwangerschap zorgen hogere niveaus van hormonen zoals oestrogeen en progesteron voor veranderingen in het lichaam. Deze veranderingen kunnen de luchtwegen vernauwen en de doorstroming van lucht door de neus bemoeilijken.

De verhoogde hormoonproductie leidt tot extra bloedtoevoer en zwelling rond de luchtwegen. Hierdoor krijgen veel zwangere vrouwen last van een verstopte neus, wat het risico op snurken vergroot.

Vochtophoping

Wanneer je ligt, kunnen bloed en andere lichaamsvloeistoffen zich verplaatsen naar het bovenlichaam, waaronder de nek. Door het verhoogde bloedvolume tijdens de zwangerschap kan deze vochtophoping de luchtwegen vernauwen en de ademhaling bemoeilijken tijdens de slaap.

snurken_en_zwanger.jpg

Toegenomen lichaamsgewicht

Tijdens de zwangerschap neemt het lichaamsgewicht toe, wat kan leiden tot een verdikking van de weefsels rondom de luchtwegen. Dit kan de ruimte in de luchtwegen verder beperken en snurken veroorzaken.

Andere factoren

Ook andere factoren kunnen bijdragen aan snurken tijdens de zwangerschap, zoals:

  • Overgewicht vóór de zwangerschap of overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap
  • Slapen op de rug, waardoor de bovenste luchtweg wordt dichtgedrukt
  • Alcoholgebruik, roken of het gebruik van kalmerende middelen
  • Aangeboren anatomische kenmerken die de luchtwegen vernauwen

Wanneer begint snurken tijdens de zwangerschap?

Snurken ontstaat meestal in het tweede trimester en komt vaker voor in het derde trimester. Niet iedereen snurkt echter tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen snurkten al vóór de zwangerschap.

Stopt het snurken na de zwangerschap?

Volgens schattingen stopt het snurken bij ongeveer de helft van de vrouwen na de bevalling. Omdat snurken meerdere oorzaken kan hebben, is het niet met zekerheid te zeggen of het volledig verdwijnt. Zelfs als ademhalingsproblemen blijven bestaan, nemen ze na de zwangerschap meestal af.

Is snurken tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Op dit moment is nog niet duidelijk of snurken tijdens de zwangerschap op zichzelf gevaarlijk is. In veel gevallen is snurken onschuldig. Toch kan het soms wijzen op een onderliggende aandoening:

  • Slaapapneu (OSA): Snurken is een veelvoorkomend symptoom van OSA, waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt. OSA kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de moeder als de baby, maar niet alle snurkers hebben slaapapneu.
  • Hoge bloeddruk (hypertensie): Snurken tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk en pre-eclampsie, een ernstige zwangerschapscomplicatie.
  • Zwangerschapsdiabetes: Sommige onderzoeken tonen een verband aan tussen snurken en een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes.

Overleg altijd met je arts als je tijdens de zwangerschap vaak snurkt. Zo kan worden vastgesteld of er sprake is van een onderliggende gezondheidsprobleem.

zwanger_en_snurken.jpg

Tips om snurken tijdens de zwangerschap te verminderen

Er zijn verschillende manieren om snurken tijdens de zwangerschap te beperken:

  • Behandel verstopte neus met zoutinhalator, snurkbeugels of neusspreiders
  • Slaap op je zij in plaats van op je rug
  • Gebruik een verstelbaar bed of een wigkussen om je bovenlichaam iets hoger te leggen
  • Probeer overmatige gewichtstoename tijdens de zwangerschap te voorkomen
  • Vermijd alcohol, roken en kalmerende middelen
  • Houd een gezonde slaaproutine aan, bijvoorbeeld door laat op de dag geen cafeïne meer te drinken en een vast slaapschema te volgen

Heb je last van veelvuldig snurken of ademstops tijdens de slaap? Bespreek dit dan met je arts. Die kan onderzoeken of er sprake is van slaapapneu of een andere medische aandoening. Heb je verder nog vragen over snurken, neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag.

Aanbevolen producten

Bekijk alle oplossingen