Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

REM slaap verbeteren

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid, en REM-slaap speelt daarbij een belangrijke rol. Tijdens deze fase droom je en verwerken je hersenen informatie. Wil je beter slapen en meer REM-slaap krijgen? Hier zijn 8 eenvoudige tips om je REM-slaap te verbeteren. Lees verder en ontdek hoe je beter kunt rusten.

rem_slaap_verbeteren.jpg

1. Houd een Strikt Slaapritme aan

Een vast slaapritme is belangrijk voor je lichaam en geest. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Hierdoor kan je lichaam zich aanpassen aan dit ritme, waardoor je makkelijker in slaap valt en beter doorslaapt.

De REM-slaap, een belangrijke slaapfase, gebeurt vaak vroeg in de ochtend als je lichaamstemperatuur daalt. Dit proces wordt gereguleerd door je slaap-waakritme. Als je slaaptijden steeds wisselen, kan dit je REM-slaap verstoren.

2. Geen Cafeïne na 12 uur 's Middags

Drink je laat op de dag of 's avonds nog koffie? Dit kan je slaap verstoren. Cafeïne is een stimulerend middel dat ervoor zorgt dat je je minder moe voelt. Als je na 12 uur 's middags cafeïne drinkt, kan dit ervoor zorgen dat je niet slaperig wordt als het tijd is om naar bed te gaan. Dit kan je slaapritme verstoren.

Wil je je REM-slaap verbeteren? Probeer dan na 12 uur 's middags geen cafeïne meer te drinken. Geef het een kans en kijk hoe je je voelt.

3. Stop met Roken

Nicotine is een stimulerend middel dat je hartslag en bloeddruk verhoogt. Als je voor het slapen roken, maakt de nicotine het moeilijker om tot rust te komen en in slaap te vallen.

Om beter te slapen, moet je 's avonds niet roken of helemaal stoppen met roken.

rem_slaap_verbeteren_roken.jpg

4. Vermijd Alcohol

Veel mensen drinken graag 's avonds een glaasje alcohol, maar dit kan je slaap verstoren. Tijdens de nacht doorloop je verschillende slaapcycli, waaronder diepe slaap (NREM) en droomslaap (REM). Elke cyclus duurt 90 tot 120 minuten.

Alcohol verstoort de balans tussen NREM en REM slaap. Als je alcohol drinkt voor het slapen, krijg je tijdens de eerste twee slaapcycli minder REM-slaap. Hierdoor heb je meer NREM-slaap, wat je slaapkwaliteit vermindert.

Voor een goede nachtrust is het beter om alcohol te vermijden. Als je toch wilt drinken, bewaar het dan voor speciale gelegenheden.

6. Optimaliseer je Slaapkamer

Is jouw slaapkamer een fijne plek om te slapen? Een goede slaapkamer kan veel bijdragen aan een betere nachtrust. Zorg ervoor dat je kamer donker en stil is als je gaat slapen. De temperatuur moet niet te warm of te koud zijn; ongeveer 18 graden is ideaal.

Vermijd ook het gebruik van smartphones of tablets vlak voor het slapengaan. Het blauwe licht van het scherm kan je slaappatroon verstoren. Voor een betere REM-slaap is het goed om een uur voor het slapen geen schermen meer te gebruiken.

verbeteren_rem_slaap.jpg

7. Beweeg Elke Dag

Bewegen is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Dagelijkse beweging zorgt ervoor dat je lichaam meer endorfine en dopamine aanmaakt, wat je helpt beter te slapen. Lichaamsbeweging verbetert ook je stofwisseling en verlaagt je hartslag. Mensen die genoeg bewegen slapen dieper en langer. Je hoeft niet intensief te sporten. Elke vorm van beweging is goed, dus kies iets wat je leuk vindt om te doen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn; eenvoudige activiteiten zoals wandelen zijn al voldoende.

8. Gebruik een neusspreider of snurkbeugel

Als je last hebt van snurken of ademhalingsproblemen tijdens het slapen, kan het gebruik van een neusspreider of snurkbeugel helpen. Een neusspreider houdt je neusgaten open, wat de luchtstroom verbetert en kan helpen om snurken te verminderen. Een snurkbeugel houdt je kaak in een positie die je luchtwegen vrij houdt, wat ook kan bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer een van deze hulpmiddelen en kijk of het je slaap verbetert.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking