Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

Overgewicht en snurken

Te veel gewicht rond je nek of middel kan het moeilijk maken om goed te ademen, vooral wanneer je ligt. Het kan je luchtwegen samendrukken en leiden tot snurken en OSA (obstructieve slaapapneu). Afvallen kan helpen om deze druk op je luchtwegen te verlichten en het snurken te verminderen.

Het verband tussen snurken en overgewicht

Snurkgeluiden zijn bekend bij velen: tijdens de slaap produceert een snurker een karakteristiek gezaag of gebrom. Dit kan variëren van zacht tot luid. Hoewel sommige mensen af en toe snurken, bijvoorbeeld bij verkoudheid, zijn er anderen die dit altijd doen. Ongeveer twintig procent van de mannen en tien procent van de vrouwen snurken regelmatig, vaak beginnend tussen de leeftijd van dertig en veertig jaar.

overgewicht_en_snurken.jpg

Andere oorzaken van snurken

Overgewicht is een bekende oorzaak van snurken. Snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtwegen, wat resulteert in trillingen van de weefsels ter plaatse. Verscheidene factoren kunnen deze vernauwing veroorzaken:

  • Slapen op de rug, waardoor de tong naar achteren zakt tijdens de slaap.
  • Alcoholconsumptie, wat leidt tot verslapping van de spieren in de bovenste luchtwegen.
  • Gebruik van slaapmiddelen, die de spieren in de neus en keel ontspannen.
  • Roken, wat vernauwingen in de keel en neus kan veroorzaken.
  • Verkoudheid, wat zwelling van de slijmvliezen in de neus en keel kan veroorzaken.
  • Veroudering, wat kan resulteren in slappere slijmvliezen in de mond en keel.
  • Overgewicht.

Waarom obesitas tot snurken kan leiden

Snurken als gevolg van obesitas komt vooral voor bij mannen en in mindere mate bij vrouwen. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat overtollig vet zich bij vrouwen voornamelijk rond de dijen opbouwt, terwijl het bij mannen voornamelijk in de nek en buik wordt opgeslagen. Vetophoping in de nek kan druk uitoefenen op de keel, waardoor de luchtwegen vernauwen. Zoals bekend kan dit leiden tot snurkgeluiden.

snurken_en_overgewicht.jpg

Wat zijn effectieve behandelingen tegen snurken?

Als je snurken wilt verminderen, zijn er verschillende eenvoudige stappen die je kunt nemen. Ten eerste kan het verliezen van wat overtollig gewicht helpen, omdat vet rond de nek de luchtwegen kan blokkeren. Ook kun je je levensstijl aanpassen door bijvoorbeeld minder alcohol te drinken voor het slapengaan en te stoppen met roken.

Daarnaast zijn er handige hulpmiddelen beschikbaar, zoals snurkbeugels, die de onderkaak tijdens de slaap naar voren houden en neusspreiders, die de neusopeningen openhouden. Deze kunnen helpen bij het verbeteren van de luchtwegen en het voorkomen van verstoppingen die snurken veroorzaken. Als het snurken echter ernstig is of gepaard gaat met andere problemen zoals overdag vermoeidheid, is het verstandig om een arts te raadplegen. Soms kan snurken een teken zijn van een onderliggende medische aandoening zoals slaapapneu, die specifieke behandeling en zorg vereist.

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking