Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid
0
0
Goedgekeurd door NHS in het VK
Bekend van de Radio
Verbetert uw slaap en gezondheid

Diepe slaap verbeteren

Wanneer je steeds moe wakker wordt dan kan dit betekenen dat je slaap te kort hebt doordat je bijvoorbeeld te laat naar bed bent gegaan. Maar wanneer dit niet het geval is, en je tóch steeds moe blijft dan kan dit liggen aan hoe diep je slaapt. Wij geven je hieronder uitleg over en delen tips over hoe je je diepe slaap kunt verbeteren.

diepe_slaap_verbeteren.jpg

Wat is diepe slaap?

Een slaapcyclus heeft 5 slaapfasen: de inslaapfase, de lichte slaap, de overgangsfase, de diepe slaap en de REM slaap. De diepe slaap duurt ongeveer 20 minuten en is een zeer belangrijke fase. De hersenactiviteit vertraagt aanzienlijk en afvalstoffen worden afgevoerd. Ook worden lichaamsvezels hersteld, zakt de bloeddruk en wordt het energieniveau aangevuld.

Wat veroorzaakt een slechte diepe slaap?

Er zijn meerder factoren die van invloed zijn op jouw diepe slaap. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Te veel schermtijd voordat je gaat slapen
 • Een onregelmatig slaapritme
 • Teveel stress
 • Te weinig beweging en een slecht dieet
 • Het gebruik van stimulerende of juist verdovende middelen.
 • Verschillende slaapstoornissen: aandoeningen zoals slaapapneu, slapeloosheid, en rusteloze benen

verbeteren_diepe_slaap.jpg

Hoe kun je je diepe slaap verbeteren?

Er zijn gelukkig meerdere dingen die u kunt doen om uw diepe slaap te verbeteren. Wij geven u hieronder een overzicht:

 • Beperk schermtijd: blauw licht verhoogt de alertheid en saboteert een diepe slaap. Daarnaast remt het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Probeer om zeker een uur voordat u gaat slapen niet meer naar uw telefoon, laptop of i-pad te kijken.
 • Zorg voor voldoende ontspanning: wanneer je ontzettend druk bent en veel stress ervaart dan heeft dit een negatieve invloed op jouw slaap. Probeer zoveel mogelijk momentjes in te plannen om te ontspannen. Ga wandelen, probeer eens een yoga les of doe een meditatie voordat je gaat slapen. Dit werkt ontzettend ontspannend en hierdoor zal je slaap verbeteren.
 • Beweeg voldoende overdag: hoe meer je beweegt overdag, des te minder spanning je meeneemt naar bed. Wanneer je elke dag genoeg lichaamsbeweging krijgt, dan zal je sneller in slaap vallen en ook dieper slapen.
 • Houd een vast slaapritme aan: hoe verleidelijk het ook is om in het weekend lekker uit te slapen en later naar bed te gaan; doe het niet. Het verstoort je slaapritme en daardoor slaap je minder diep. Ook heeft het een negatieve invloed op je REM slaap. Af en toe uitslapen is natuurlijk helemaal prima, maar maak er geen gewoonte van.
 • Zorg voor een donkere slaapkamer: wanneer je slaapkamer helemaal donker is dan maak je de meeste melatonine aan. Hierdoor slaap je dieper en word je uitgerust wakker.
 • Maak gebruik van een snurkbeugel of neusspreider: door het gebruik van een snurkbeugel of neusspreider worden de neusopeningen open gehouden. Hierdoor krijgt u meer lucht binnen en dit heeft een groot effect op uw nachtrust.

Meer informatie?

Wilt u graag meer informatie over hoe het gebruik van een neusspreider of snurkbeugel van invloed is op uw nachtrust? Bel ons dan op +31 (0) 20 8 225 110 voor persoonlijk advies, of stuur een e-mail naar [email protected]

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking